WordPress som CMS

Här kommer mitt försök till att på ett pedagogiskt sätt förklara hur en webbplats med, eller utan, ett CMS som WordPress fungerar.

Vad är en webbplats?

Om vi tar det från början. Först och främst är alla webbplatser, hemsidor och sajter uppbyggda med HTML. HTML är ett sätt att märka upp text så att en webbläsare förstår hur den ska visa sidan.

Webbplats med Content management system – CMS

Om man vill göra det lite avancerat för webbutvecklaren och enkelt för den som ska administrera sidorna på webbplatsen kan man installera ett CMS på webbservern och integrera webbplatsen med detta CMS. I WordPress heter det att man gör ett tema för det är i temat all funktionalitet och design sitter. Sedan kan man modifiera och lägga till med hjälp av plugins eller tillägg.

Ett CMS gör att den som ska administrera webbplatsen slipper logga in via en FTP-server och behöver inte tänka något nämnvärt på varken design eller kod. Ett CMS möjliggör för en redaktör att via en inloggningssida komma åt att till exempel lägga upp en nyhet, redigera en text eller infoga en bild, spara, och sedan ha ändringarna synliga direkt på webbplatsen. Dessutom finns det hantering för webbplatsens användare, ett bild- och mediaarkiv samt mängder av möjligheter att anpassa webbplatsens funktioner på den nivån att det inte påverkar helheten av webbplatsen.

Innehållet är alltså separerat från funktionalitet och design, vilket gör det hela väldigt smidigt.

Varför WordPress?

WordPress är ett av de populäraste publiceringssystemen på marknaden och driver tusentals bloggar och webbplatser.

Personligen valde jag att arbeta med WordPress av flera anledningar. Det är baserat på PHP, som är ett programmeringsspråk jag är bekväm med. WordPress är världens största CMS idag och är väldigt bra dokumenterat. Det växer och blir kraftfullare och bättre för varje dag som går.

För en användare är det klockrent om det ska finnas någon som helst blogg- eller nyhetsfunktionalitet på webbplatsen. Dessutom är det enkelt att komma igång med, även om det precis som alla andra gränssnitt tar ett tag att vänja sig vid för att allt ska kännas logiskt. Trots att det är så grymt är det gratis att använda, då det är byggt med öppen källkod.

Exempel på andra CMS är Drupal, Typo3, Umbraco, Lemoon och SiteVision.

Exempel på webbplatser som använder WordPress:

Auktionskammaren (Earth People), City, Debaser (Earth People), Dagens Arena (APDF, We Up North), Elle (Aller media), Filippa K, FokusGlitterLundagård (Alfred Gunnarsson), Möbeldepån (Youwza!) Mille NottiMåbra (Aller media, We Up North), PalatsetRoodeberg (APDF, Kollegorna), .SESkelleftea Airport (Hello Future), Skåne marmorSpotifySson (Earth People), Staffanstorps kommunStockholm Designlab (Erik Johansson), Svensk damtidning (Aller media), Tranan (Wild Horse Creative)

Slutsatsen här är att en WordPress-webbplats kan se ut precis hur som helst.